De bodem van Amsterdam is rijk aan overblijfselen uit het verleden. Door bouwactiviteiten gaat veel hiervan verloren. Daarom zijn archeologische opgravingen nodig om deze informatie te documenteren. Zo leren we meer over de Amsterdammers van toen. Opgraven in de stad is specialistisch werk omdat er veel verschillende grondlagen boven elkaar liggen. Een graafmachine is onmisbaar om de dikke grondpakketten en de zware bouwresten te verwijderen.
Het legen van een beerput is intensief en spannend werk. Het afval uit de beerputten vertelt ons veel over het leven van mensen van vroeger. Niet alleen scherven worden verzameld. Ook botjes en botten, graten, zaden en pitten worden onderzocht. Zo nemen we letterlijk een kijkje in de 17de-eeuwse keuken.
Vroeger was er geen stromend water. Als WC gebruikte men een beerput. Dit is een ingegraven ton of gemetselde bak in de grond. Hierin werd ook huisafval gegooid. In een beerput kunnen ook complete voorwerpen voorkomen die hier per ongeluk in terecht kwamen. Onder de grond is de inhoud van een beerput afgesloten van de buitenlucht gebleven. Hierdoor zijn ook kwetsbare spullen goed bewaard.
Het afval uit een beerput geeft informatie over het consumptiepatroon van Amsterdammers uit het verleden. Beerputten horen bij een huis. Aanvullend archiefonderzoek maakt het soms mogelijk om het gevonden afval toe te wijzen aan bepaalde families die er vroeger woonden.
De bodem van de computervloer is rijk aan overblijfselen uit het verleden. Door bouwactiviteiten gaat veel hiervan verloren. Daarom zijn archeologische opgravingen nodig om deze informatie te documenteren. Zo leren we meer over de beheerders van toen. Opgraven in het gebouw is specialistisch werk omdat er veel verschillende lagen kabels boven elkaar liggen. Een kniptang is onmisbaar om de dikke kabelpakketten en de zware goten te verwijderen.
Het legen van een computervloer is intensief en spannend werk. Het afval uit de computervloeren vertelt ons veel over het beroep van beheerders van vroeger. Niet alleen kontaktdozen worden verzameld. Ook stroomkabels en netwerkkabels, schroeven, connectors en tie-wraps worden onderzocht. Zo nemen we letterlijk een kijkje in de 20e-eeuwse keuken.
Vroeger was er geen documentatie. Als kabelgoot gebruikte men de hele vloer. Dit is een op steunen geplaatste vloer waardoor een holle ruimte ontstond. Hierin werd ook lucht geblazen. In een computervloer kunnen ook complete voorwerpen voorkomen die hier per ongeluk in terecht kwamen. Onder de vloer is de inhoud van een computervloer door de hoeveelheid rotzooi afgesloten van de lucht van de airco gebleven. Hierdoor zijn ook kwetsbare spullen goed bewaard.
Het afval uit een computervloer geeft informatie over het beheerpatroon van beheerders uit het verleden. Computervloeren horen bij een gebouw. Aanvullend archiefonderzoek maakt het soms mogelijk om het gevonden afval toe te wijzen aan bepaalde beheerders die er vroeger werkten.
Het woord beerput stond vroeger gelijk aan een strontput. De uitwerpselen ontstaan bij het z.g. beren werden afgevoerd naar een put, de z.g. beerput. Ook andere rotzooi werd hier naartoe afgevoerd. Een zekere parallel met computervloer gaat hier zeker op. Alle "shit" was veilig opgeborgen en ook afval zag je niet meer. Het woord Beerput is daarom met grote waarschijnlijkheid een verbastering van Beheerput.